CUM SE ARANJEAZA CORECT O MASA

CUM SE ARANJEAZA CORECT O MASA

Aranjarea unei mese trebuie să fie plăcută ochiului, nu numai papilelor gustative, drept urmare contează atât înfăţişarea mâncării cât şi aceea a mesei. Pentru asta, ai nevoie de o faţă de masă curată şi proaspăt călcată, aşezată cu centrul sau în centrul mesei. Colţurile se lasă să cadă pe lângă masă.
În centrul mesei se aşează un ornament, fie un aranjament floral, fie un sfeşnic elegant, cu lumânări aprinse sau poţi adopta alte idei originale.

Fiecare invitat trebuie să aibă vesela, paharele, şerveţelele şi tacâmurile sale şi să ajungă uşor la coşul cu pâine.

Modul în care se aranjează masa este influenţat de criterii precum:
- ora de servire (mic dejun, pranz, cina)
- cadrul de servire (acasa, la restaurant, petrecere)
- meniu (meniu pe bază, meniu de peste, finger food etc.)
- criterii regionale/etnice (stil american, stil european, stil asiatic etc.)

 

Tacâmurile pentru fiecare fel de mâncare se aşează în ordinea utilizarii lor, dinspre exterior spre interior.


Exista mai multe modalităţi de a aşeza vesela. Fiecare invitat trebuie să aibă în faţa cel puţin un bol pentru supa şi o farfurie întinsă pentru felul doi. Farfuria se aşează la cinci centimetri de marginea mesei, iar deasupra se pune bolul de supă.

Dacă masa este una formală (ceremonială), este nevoie de încă o farfurie mai mică, pentru pâine şi unt, care se aşază în partea din dreapta sus a farfuriei pentru felul doi. În unele ţări se foloseşte şi o a patra farfurie, pentru salată, aşezată dedesubtul celei pentru unt. Toate farfuriile trebuiesc spălate şi uscate înainte de a fi puse pe masă.

Aranjarea paharelor

Cu cât cina este mai formală, cu atât vei avea nevoie de mai multe pahare. Pentru o cină în familie, îţi trebuie un pahar de apă şi unul de vin.

Pentru o masă formală, ai nevoie de şase pahare: pentru apă, vin alb, vin roşu, Pinot Noir şi vin de Burgundia, şampanie, băuturi spirtoase. Fiecare tip de vin necesită un pahar special care sa scoata în evidenta buchetul caracteristic.

Paharul de apă este mare, dar are piciorul scurt. Cel de coniac are, de asemenea, piciorul scurt, dar este mult mai larg, în special la baza. Vinul alb se bea în pahar cu picior înalt şi bolul relativ larg pentru a prinde întregul buchet. Pentru vinuri roşii de Burgundia şi Pinoit Noir, ai nevoie de un pahar puţin mai mare şi cu bolul puţin mai larg, care să scoată în evidenţă complexitatea aromei. Restul vinurilor roşii se beau în paharul cel mai mare, cu picior inalt. Iar pentru şampanie şi vinuri spumante, se pregăteşte o cupa cu picior înalt şi bol îngust.

Toate paharele se asază în partea din dreapta sus a farfuriei pentru felul doi şi fiecare invitat va lua paharul de care are nevoie în funcţie de ce băutură serveşte.


 

 

 

Trimite pe:

Amenajari interioare

 • Camera copilului este o temă relevantă pentru părinţi. Camera copiilor are un statut separat în casă, atunci când alegi un design interior, nu trebuie neapărat să respecţi stilu...
 • Amenajari
  Exterioare
  Gradina
  gazon , pavaj , sisteme irigare gazon , fantana arteziana etc..
  mai mult
  Fotografii
  Amenajari interioare
  Living-uri , bucatarii , birouri , flori de apartament etc..
  mai mult